Als je geniet van kamerplanten in je woning kan het best zo zijn dat je ze nog nooit extra voeding hebt gegeven. In principe doen planten het namelijk ook goed zonder voeding. Maar wat als je jouw planten toch dat beetje extra wil geven? Of als je gewoon nieuwsgierig bent naar wat voeding voor je kamerplant kan doen? Dit artikel is geschreven voor iedereen die gek is op kamerplanten en geïnteresseerd is in kamerplanten voeding. Hieronder vind je dan ook veel bruikbare en laagdrempelige informatie over voeding voor je planten.Wat is plantenvoeding?
Een plant groeit en bloeit door middel van licht, zuurstof en water. Daarnaast haalt hij met zijn wortels voedingsstoffen, zoals mineralen, uit de aarde. Als je kamerplanten verpot, kan hij zich opnieuw wortelen. Met deze verse aarde vol nieuwe mineralen kan hij er weer even tegenaan. Maar wat je daarnaast nog meer kunt doen, is de plant tussendoor een handje op weg helpen! Dit kun je doen door de potgrond om de zoveel tijd te voorzien van een verse voorraad mineralen in de vorm van plantenvoeding. Deze extra voeding bevat diverse voedingsstoffen voor je kamerplant. Denk hierbij aan calcium, fosfor, magnesium, stikstof en kalium.
Verschillende soorten kamerplanten voeding
Tegenwoordig zijn er veel varianten voeding voor je kamerplant verkrijgbaar. Vloeibare plantenvoeding is waarschijnlijk het meest bekend. Daarnaast heb je ook voeding in vaste vorm, zoals staafjes en korrels, die je in de aarde schuift. De standaard voeding is geschikt voor alle soorten kamerplanten. Heb je orchideeën, een bonsai boompje, cactussen of vetplanten? Dan dien je speciale voeding aan te schaffen die is afgestemd op deze planten.
Wanneer moet je plantenvoeding geven?
Een kamerplant geeft zelf aan wanneer hij wel wat extra’s kan gebruiken. Als je plant de volgende kenmerken vertoont is het tijd om hem wat voeding te geven:
- De bladeren van de plant kleuren van groen naar geel of zelfs bruin;
- Je kamerplant groeit in het groeiseizoen (de lente en de zomer) niet of nauwelijks;
- Je ziet dat de plant nieuwe bladeren krijgt die een gekke vorm hebben;
- Je kamerplant verliest zijn blad;
- De plant krijgt sneller ziektes of is gevoelig voor beestjes.
Als je plant deze kenmerken niet vertoont, kan het alsnog geen kwaad om (op gedoseerde wijze) je kamerplanten voeding te geven. Het groeiseizoen is bijvoorbeeld de periode bij uitstek om je planten wat extra voeding te bieden. Op die manier haalt je plant in de maanden maart tot en met oktober zowel voedingsstoffen uit water, licht en zuurstof als via zijn wortels uit de aarde.
Hoe vaak geef je plantenvoeding?
Vloeibare voeding voor je kamerplant werkt anders dan voeding in vaste vorm. Op de verpakking staat precies vermeld hoeveel voeding je jouw kamerplant moet geven. Vloeibare voeding meng je met water en geef je in een bijgeleverd dopje, of gewoon via een gieter. Doorgaans geef je je plant deze voeding één keer in de week tot één keer in de twee weken. Werk je met vaste voeding, dan haalt je plant zijn voeding uit staafjes of korrels. Staafjes geven in de aarde wel acht weken lang voedingsstoffen af. Dit betekent dus dat je ze slechts om de twee maanden hoeft te vervangen. Ook korrels hebben een langdurende werking. Deze vorm van voeding geeft 180 dagen lang gedoseerd voedingsstoffen aan je kamerplant. Je hoeft er dus de gehele groeiperiode niet meer naar om te kijken.
Plantenvoeding tips
Nu je een aardig beeld hebt van welke soorten voeding er voor planten op de markt zijn en hoe vaak je deze voeding moet toedienen, is het tijd om je hieronder nog wat meer tips te geven.
Vloeibare voeding kun je afmeten
Op basis van de informatie uit de vorige alinea blijkt dat voeding in vaste vorm weinig onderhoud vergt. Dit is handig, maar er valt voor vloeibare voeding ook zeker wat te zeggen. Vloeibare voeding kun je namelijk precies afmeten zodat je altijd aan de behoefte van je kamerplant voldoet. Merk je dat je plant niet goed op de voeding reageert? Dan heeft hij misschien wel meer of minder nodig. Let dus altijd goed op de reactie van je plant en handel daar dan naar.
Geef je plant niet te veel voeding
Met vloeibare voeding is het mogelijk om je plant te veel voeding te geven met een ‘overdosis’ als gevolg. Te veel extra voeding tast namelijk de wortels van je kamerplant aan. Ben je de voeding een keer vergeten? Geef de volgende keer dan een normale hoeveelheid en geen scheutje extra!
Winterslaap
Het geven van plantenvoeding is alleen nuttig tijdens de groeiperiode. In de winter geniet je kamerplant van een welverdiende winterslaap. Groeien en bloeien doet hij de volgende lente weer.
Do it yourself
Wist je dat je ook zelf plantenvoeding kunt maken? Leng gebruikte theezakjes of koffiedik aan met wat water en dien ze toe aan de potgrond van je kamerplant. Ook schillen van groente en fruit en eierschillen kunnen de aarde van je plant van voedingsstoffen voorzien. Tot slot kun je kookvocht gebruiken. Let wel op dat het water geen zout bevat. Zout is namelijk niet goed voor je kamerplant.
Alle info over kamerplanten voeding op een rijtje
Via de wortels halen kamerplanten voedingsstoffen uit de aarde. Geef je planten in de groeiperiode extra voeding zodat ze kunnen groeien en bloeien. Dit kun je doen door de kamerplant vloeibare voeding te geven, of gebruik te maken van staafjes en korrels. Let er wel op dat je geen overdosis voeding geeft. In de winter heeft je plant geen extra voeding nodig.